Mergellandschaap bij Kasteelpark Born

Het Mergellandschaap is een zeldzaam huisdierras dat voorkomt in de regio Maastricht – Aken - Luik.

Het Mergellandschaap is een echt kuddeschaap dat leeft van een relatief sober rantsoen. Mergellandschapen doen het goed op kalkgraslanden. Ze worden daarom vaak ingezet bij het beheer van natuurgebieden. Niet alleen in Nederland, maar ook in België en Frankrijk lopen kuddes op kalkarme graslanden.

De wol van het Mergellandschaap is lang en golvend. De schapen hebben lange buikwol waar zaden van zeldzame planten aan blijven hangen. Zo zorgen ze voor de verspreiding van deze planten in de Limburgse heuvels.

Het had niet veel gescheeld of dit ras was in de jaren 70 van de vorige eeuw uitgestorven. De introductie van kunstmeststoffen, het terugdringen van het areaal woeste gronden en het fokken van andere, in modern agrarische zin productievere schapenrassen verdrongen het Mergellandschaap.

In 1978 is de vereniging Oos Mergelland Sjaop opgericht. Dankzij de inspanningen van de laatste traditionele herder, enkele particuliere schapenliefhebbers en natuurterreinbeherende instanties, bleef dit uniek ras behouden.

Ook Kasteelpark Born helpt mee om dit mooie ras in stand te houden. In het park loopt een kleine kudde van twee witte en twee zwarte Mergellandschapen. In de afgelopen jaren zijn met succes stamboekwaardige Mergellandschapen gefokt.

Meer weten?

www.mergellandschaap.nl


Deel deze pagina op:

Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Bezoek Dier en Park ook op:

Facebook Twitter