ReHerp bij Reptielenzoo Serpo

Reherp staat voor REcovery (herstel) van HERPetofauna (reptielen en amfibiën). ReHerp kweekt sterk bedreigde reptielen en amfibieën voor terugplaatsing in de natuur.

ReHerp is opgericht in 2015 door oud-medewerkers van Diergaarde Blijdorp. Hun kennis en ervaring is van onschatbare waarde voor het werken met deze kwetsbare dieren. En de internationale netwerken die zij in tientallen jaren hebben opgebouwd, zijn onmisbaar bij het herplaatsen van dieren in het land van herkomst. Want dat is waar het bij ReHerp om draait: niet alleen kweken met bedreigde dieren maar tegelijk in het gebied van herkomst projecten opzetten om de dieren weer terug te kunnen plaatsen in de natuur.

De zorg om het verlies van de biodiversiteit in onze wereld wordt steeds groter. Niet alleen grote zoogdieren zoals de panda of de tijger worden met uitsterven bedreigd. Ook kleine, minder aaibare diersoorten zoals reptielen en amfibieën dreigen voorgoed te verdwijnen. Als er dieren uit het ecosysteem verdwijnen, kan zo'n heel systeem ineenstorten.

Met het verlies van plant- en diersoorten, verliezen wij misschien wel het medicijn tegen bepaalde vormen van kanker of tegen Alzheimer...

Er zijn verschillende oorzaken voor de achteruitgang van deze soorten. De belangrijkste zijn:

  • verlies van leefgebied
  • vervuiling
  • illegale dierenhandel (o.a. voor consumptie!)

De ReHerp kweekgroepen worden gevormd uit bestaande fokprogramma's van dierentuinen en particulieren, in beslag genomen dieren en nakweekdieren van locale partners.

Er is al een startonderkomen gevonden bij Reptielen Zoo Serpo in Rijswijk. Met diverse dierentuinen wordt onderhandeld om ook daar kweekcentra te openen. Ook zijn er contacten met particuliere kwekers. Door intensieve samenwerking tussen organisaties in Europa en in de landen van herkomst kan ReHerp daadwerkelijk veel betekenen.

Welke diersoorten kweekt reherp?

  • www.reherp.nl

Deel deze pagina op:

Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Bezoek Dier en Park ook op:

Facebook Twitter